Ryba zapiekana z warzywami
Opublikowano: 17.10.2023 r.
Dorsz, marchewka, pietruszka, cebula i pomidory w puszce to zestaw składników, który sprawi, że twoje danie nabierze wyjątkowego smaku. Chrupiące warzywa dodają świeżości, a soczysty dorsz świetnie komponuje się z aromatycznym sosem pomidorowym. Wszystko polane oliwą z oliwek i zapieczone razem tworzy lekkie, a jednocześnie sycące danie.
Składniki dla 2 porcji:
- Dorsz filet - 300 g
- Marchewka - 100 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 50 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, tarka
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno posiekać, warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Podsmażyć na patelni na oliwie aż lekko zmiękną.
- W naczyniu żaroodpornym wyłożyć niewielką część warzywa, a na nich oczyszczone kawałki ryby.
- Doprawić, przykryć pozostałą częścią warzyw.
- Zalać pomidorami i doprawić.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.
Komentarz dietetyka
Ryba zapiekana z warzywami to zdrowe, odżywcze danie, które sprawdzi się niemal dla każdego.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk