Ryba zapiekana w piekarniku
Opublikowano: 30.08.2023 r.
Łosoś, świeża limonka, czosnek i oliwa z oliwek – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszny, zapiekany w piekarniku posiłek. Łosoś zyska wspaniały smak dzięki aromatycznym dodatkom, a oliwa z oliwek sprawi, że będzie soczysty i delikatny. To proste danie idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Łosoś filet - 400 g (2 filety)
- Limonka - 60 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekany czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz.
- Umieść łososia w płaskim naczyniu.
- Wlej przygotowaną marynatę, pozostaw rybę w marynacie przez co najmniej 30 minut w lodówce.
- Wyjmij rybę z marynaty umieść polędwiczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz łososia w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut.
Komentarz dietetyka
W taki sam sposób możesz przygotować każdy dowolny rodzaj ryby.
~ Oliwia Gawron, dietetyk