Ryba z piekarnika
Opublikowano: 30.05.2021 r.
Łosoś, marchewka, kawałek papryki, pół cukinii i odrobina oliwy z oliwek – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować pyszną rybę z piekarnika. Wrzuć te składniki na blaszkę, wstaw do piekarnika i po chwili masz smaczny i zdrowy obiad gotowy na talerzu. Proste, prawda?
Składniki dla 1 porcji:
- Łosoś filet - 100 g
- Marchewka - 45 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 120 g (1/2 sztuki)
- Cukinia - 150 g (1/2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Rybę umyj, osusz i dopraw. Ułóż w naczyniu żaroopornym.
- Warzywa pokrój w plastry, obtocz w oliwie i przyprawach. Ułóż obok ryby.
- Piecz w 190 stopniach około 30 minut.
Komentarz dietetyka
Ryba z piekarnika to idealne danie na obiad dla osób odchudzających się, dbających o zdrowie, a także dla tych chorujących na cukrzycę, choroby serca, czy choroby autoimmunologiczne.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk