Ryba z grilla
Opublikowano: 02.04.2021 r.
Karp filet, odrobina masła i świeża cytryna - to podstawowi bohaterowie tego przepisu na rybę z grilla. Dzięki tym prostym, ale smakowitym składnikom, przygotujesz soczystego i aromatycznego karpia, idealnego na letnie grillowanie z bliskimi. Ten przepis to prawdziwy smak lata zamknięty w kilku składnikach.
Składniki dla 2 porcji:
- Karp filet - 300 g (wypatroszony)
- Masło - 30 g
- Cytryna - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek, koper
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- folia aluminiowa, praska do czosnku, grill, miska
Przepis krok po kroku
- Karpia umyj pod zimną bieżącą wodą i osusz go ręcznikiem kuchennym.
- W miseczce wymieszaj masło z posiekanym koperkiem, pietruszką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem.
- Do wnętrza karpia włóż 3/4 masła z przyprawami.
- Pozostałym masłem posmaruj karpia z wierzchu oraz ułóż na nim plastry cytryny.
- Rybę owiń w folię aluminiową i włóż na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie grilluj rybę w folii na rozgrzanym grillu po 15-20 minut z każdej strony.
- Rybę możesz podać z surówką warzywną oraz upieczonymi ziemniakami.