Ryba z frytkami
Opublikowano: 05.07.2021 r.
Dorsz, ziemniaki i jajka to podstawowe składniki naszego przepisu na rybę z frytkami. Filet z dorsza panierowany w mące i chrupiących jajkach, a do tego frytki z późnych ziemniaków. Prosty i smaczny zestaw na obiad, który szybko można przygotować w domowym zaciszu.
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 400 g
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Jajko - 3 szt.
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Ziemniaki późne - 600 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, sok z cytryny, ocet jabłkowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szklankę wody, by powstała gęsta masa. Dopraw całość solą, pieprzem, papryką i kminkiem.
- Rybę podziel na mniejsze kawałki skrop sokiem z cytryny i zamocz w cieście.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylej 2 łyżki oliwy i łyżką poprzekładaj kawałki ryby, dolewając odrobiny ciasta na wierzch.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie i długie paski.
- Przełóż je do miski dodaj 2 łyżki oliwy i posyp je solą.
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
- Rybę podawaj z frytkami skropionymi odrobiną octu.
Komentarz dietetyka
Choć to świetny sposób na włączenie do swojej diety większej ilości ryby, to jednak danie to jest bardzo ciężkostrawne i wysokokaloryczne.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny