Ryba w zalewie pomidorowej
Opublikowano: 15.05.2022 r.
Dorsz filet, jajka, cebula i keczup - to główne składniki tego przepisu na rewelacyjną rybę w zalewie pomidorowej. Smażone filety z dorsza zanurzone w aromatycznej zalewie z cebulą, koncentratem pomidorowym i ketchupem tworzą danie, które pokocha cała rodzina.
Składniki dla 10 porcji:
- Dorsz filet - 1000 g
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Olej rzepakowy - 125 ml (do smażenia i zalewy)
- Cebula - 600 g (3 duże sztuki)
- Ocet spirytusowy - 125 ml (pół szklanki)
- Cukier - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Keczup - 200 g
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 płaskie łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, prostokątne naczynie
Przepis krok po kroku
- Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki.
- Filety dopraw solą i pieprzem z obu stron.
- Na patelni rozgrzej część oleju.
- Jajka wybij do miski i roztrzep przy pomocy widelca.
- Każdy z kawałków ryby panieruj w mące, następnie w jajku i znów w mące.
- Na rozgrzanym oleju smaż z dwóch stron kawałki ryby.
- Usmażone kawałki ryby ułóż w prostokątnym naczyniu.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej część oleju, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Po tym czasie na patelnię wlej 1,5 szklanki wody.
- Na patelnie dodaj ocet, ćwierć szklanki oleju, 5 ziarenek pieprzu, cukier, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz odrobinę soli.
- Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj.
- Po zagotowaniu zalewę gotuj przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
- Gorącą zalewą zalej kawałki ryby w prostokątnym naczyniu.
- Następnie rybę odstaw do wystygnięcia i przykryj.
- Rybę w zalewie odstaw na dobę do lodówki.
- Po tym czasie gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Ryba w zalewie pomidorowej to doskonała propozycja na smaczną przekąskę lub danie serwowane podczas świąt. Ryba w zalewie stawni doskonałe źródło składników odżywczych, jednak nie jest polecana osobom zmagającym się z problemami ze strony układu pokarmowego z uwagi na zalewę octowo-pomidorową.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny