Ryba w zalewie octowej do słoika
Opublikowano: 21.10.2021 r.
Śledź filet, cebula, ocet winny – to trio, które sprawia, że ryba w zalewie octowej smakuje wyśmienicie. Dodaj do tego mąkę pszenną, odrobinę oleju rzepakowego i cukier, a otrzymasz wspaniałą przekąskę, która zrobi furorę na każdym stole. A co najlepsze, to wszystko zamkniesz w słoiku, gotowe na każdą okazję.
Składniki dla 5 porcji:
- Śledź filet - 1000 g
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Cebula - 400 g (4 sztuki)
- Ocet winny - 375 ml
- Cukier - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ocet winny
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, słoiki, patelnia
Przepis krok po kroku
- Filety dopraw solą i pieprzem, obtocz w rozbełtanym jajku i mące. Smaż z każdej stronie na patelni z olejem.
- Do garnka wlej 1 l wody, dodaj ocet, cukier, przyprawy i zagotuj.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju.
- Do słoików wkładaj filety rybne razem z cebulą i zalewaj gorącą zalewą.
- Szczelnie zakręć.
Komentarz dietetyka
Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być obecna w diecie minimum 2 razy w tygodniu. Rybę w zalewie octowej można stosować jako urozmaicenie.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk