Ryba w sosie porowym
Opublikowano: 25.07.2021 r.
Dorsz, śmietanka kremowa i por to trio, które sprawi, że zwykłą rybę przeniesiesz na wyższy poziom. Filet z dorado marynowany w śmietance i duszony z porem oraz odrobiną oliwy z oliwek tworzy smakowity, delikatny sos, który doskonale podkreśla naturalne walory ryby.
Składniki dla 2 porcji:
- Dorsz filet - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Por - 120 g
- Oliwa z oliwek - 5 ml (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir mielony, koper
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Pora pokrój w półplasterki i podsmaż na oliwie.
- Do pora dodaj śmietankę, posiekaną garść koperku, 0,25 łyżeczki pieprzu i szczyptę soli. Duś sos przez około 3 minuty.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Wyłóż sos na dnie naczynia żaroodpornego.
- Rybę oprósz solą i pieprzem i połóż na sosie.
- Piecz około 20-30 minut w 180 C.
Komentarz dietetyka
Rybę w sosie porowym podawaj z kaszą i sałatką/surówką.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny