Ryba w panierce

Opublikowano: 21.06.2025 r.
Dorsz filet, jajko i płatki kukurydziane bez cukru to podstawowe składniki, które sprawią, że twoja ryba w panierce będzie pyszna i chrupiąca. Przepis łączy delikatne mięso dorsza z chrupiącą skorupką z płatków kukurydzianych oraz dodatkiem aromatycznego sera gouda. Prosta i smaczna ryba na szybki obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 600 g
- Jajko - 3 szt.
- Płatki kukurydziane bez cukru - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Ser gouda - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Filety dopraw solą i pieprzem.
- W misce roztrzep jajko. Pokrusz płatki kukurydziane na drobne kawałki i wymieszaj z mąką i suszonymi pomidorami z chili, następnie dodaj starty ser.
- Rybę maczaj w jajku, następnie obsyp mąką z płatkami kukurydzianymi. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będzie złota.
- Gotową rybę podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Ryba w panierce to doskonała propozycja na pyszną i aromatyczną rybę. Domowej roboty panierka nie zawiera konserwantów. Zamiast kupować paluszki rybne, przygotuj w domu rybę w panierce.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny