Ryba w galarecie z ryby mrożonej
Opublikowano: 12.10.2022 r.
Łosoś mrożony, groszek konserwowy, brokuły i bulion warzywny to baza naszego przepisu na rybę w galarecie. To danie to połączenie delikatnego smaku ryby z chrupiącymi warzywami i lekką, aromatyczną galaretką na bazie bulionu. Perfekcyjne na rodzinne spotkania czy eleganckie kolacje.
Składniki dla 10 porcji:
- Łosoś filet - 500 g (mrożony)
- Kukurydza konserwowa - 250 g
- Groszek konserwowy - 250 g
- Brokuły - 200 g
- Szczypiorek - 20 g (1 pęczek)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Ocet spirytusowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Żelatyna - 40 g
- Bulion warzywny - 2000 ml (8 szklanek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miseczki
Przepis krok po kroku
- Rybę rozmroź i dopraw solą oraz pieprzem.
- Umieść rybę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
- Marchew obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
- Brokuł podziel na różyczki.
- W garnku rozgrzej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Do bulionu dodaj marchew, dopraw solą, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Dodaj brokuł i gotuj jeszcze 5 minut.
- Do bulionu dodaj groszek i kukurydzę.
- Do gorącego bulionu dodaj żelatynę, ocet i wymieszaj dokładnie.
- Rybę ułóż w miseczkach.
- Dodaj posiekany szczypior i wlej bulion wraz z warzywami.
- Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Ryba w galarecie z ryby mrożonej to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Ryba jest nisko kaloryczna i zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego. Ryba sprawdzi się u chorych na celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny