Ryba w galarecie
Opublikowano: 21.10.2021 r.
Łosoś, papryka czerwona, cebula, bulion warzywny i żelatyna to podstawowe składniki potrzebne do przygotowania prostej i smacznej ryby w galarecie. Filety z łososia są delikatnie ugotowane w bulionie warzywnym, a papryka i cebula dodają potrawie chrupkości i wyrazistego smaku. Żelatyna sprawia, że wszystko ładnie się zwiąże i stworzy estetyczną całość.
Składniki dla 10 porcji:
- Łosoś filet - 600 g
- Kukurydza konserwowa - 300 g
- Groszek zielony konserwowy - 300 g
- Papryka czerwona - 300 g (2 średnie sztuki)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Bulion warzywny - 2000 ml (8 szklanek)
- Żelatyna - 40 g
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, małe salaterki
Przepis krok po kroku
- Na początek filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej bulion, dopraw go solą i pieprzem, umieść łososia gotuj przez 5-7 minut.
- Odcedź łososia od bulionu.
- Do gorącego bulionu dodaj żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj.
- Marchew obierz i pokrój w talarki, ugotuj w wodzie z odrobiną masła.
- Paprykę czerwoną oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
- Rybę oddziel od skóry i rozdrobnij na mniejsze kawałki widelcem.
- W salaterkach umieść kukurydzę, groszek, łososia, paprykę, cebulę oraz marchew.
- Rybę z warzywami zalej przestudzonym bulionem z żelatyną i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
Komentarz dietetyka
Ryba w galarecie to niskokaloryczna przekąska. Ryba świetnie nadaje się jako zamiennik mięsnej galarety. Ryby powinny występować w naszym jadłospisie co najmniej 2-3 razy w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny