Ryba w cieście piwnym
Opublikowano: 03.09.2021 r.
Dorsz, jajka, mąka pszenna i jasne piwo – to tylko kilka kluczowych składników potrzebnych do przygotowania ryby w cieście piwnym. Połączenie rześkiego filetu z dorsza, lekkiego piwnego ciasta z dodatkiem mąki i smażenia na oleju rzepakowym sprawia, że danie jest chrupiące na zewnątrz, a soczyste i delikatne w środku.
Składniki dla 6 porcji:
- Dorsz filet - 600 g
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (pół szklanki)
- Piwo jasne - 200 ml
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Filety dopraw solą i pieprzem.
- Ubij jajka, dodaj do nich piwo, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.
- Panieruj rybę w cieście i smaż na rozgrzanym oleju, aż będzie złota.
Komentarz dietetyka
Ryba w cieście piwnym to dobre źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Można ją podawać zamiast stripsów z kurczaka. Wprowadzajmy ryby do naszej diety jak najczęściej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny