Ryba w cieście naleśnikowym
Opublikowano: 13.03.2021 r.
Dorsz, mąka pszenna, mleko, jajko i olej rzepakowy to podstawowe składniki potrzebne do przygotowania ryby w cieście naleśnikowym. Danie jest proste, a zarazem smaczne dzięki połączeniu delikatnego dorsza z puszystym ciastem naleśnikowym, które idealnie otula rybną filet. Dzięki temu każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 400 g
- Mąka pszenna typ 550 - 50 g
- Mleko 3,2% - 100 ml
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Filet pokrój na 4 porcje.
- W miseczce przygotuj ciasto naleśnikowe. W tym celu dokładnie wymieszaj mąkę, jajko, mleko oraz szczyptę soli.
- Kawałki ryby zamocz w przygotowanym cieście i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia się ciasta.