Ryba w chrupiącym cieście
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Dorsz, jajka i mąka – to trio, które sprawi, że zrobisz rewelacyjną rybę w chrupiącym cieście. Idealnie złocista skórka i soczyste wnętrze to efekt połączenia prostych, ale kluczowych składników. Niezwykle prosty przepis, który zawsze się udaje.
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 400 g
- Mąka pszenna typ 500 - 180 g
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 250 ml
- Olej rzepakowy - 75 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Mleko przelej do miski. Przesiej mąkę i wbij jajko. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Filety umyj i osusz.
- Każdy kawałek mocz w cieście i smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Przewracaj z obu stron, by ryba była rumiana.
- Całość wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym.
Komentarz dietetyka
To opcja, którą dobrze połączyć ze świeżymi warzywami i węglowodanami złożonymi, np. kaszą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny