Ryba usmażona bez panierki

Opublikowano: 19.12.2023 r.
Dorsz filet, olej rzepakowy i cytryna – to całe sedno tego prostego przepisu na rybę smażoną bez panierki. Filet z dorsza smażymy na złoto na odrobinie oleju, a na koniec skrapiamy świeżym sokiem z cytryny. Idealne danie na szybki obiad, które nie potrzebuje wielu składników, żeby smakować rewelacyjnie.
Składniki dla 2 porcji:
- Dorsz filet - 400 g
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Cytryna - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz cytrynowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Filety z dorsza opłucz pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- Następnie rybę oprósz z każdej strony pieprzem cytrynowym oraz solą.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim rybę z dwóch stron na złoty kolor (po około 3-4 minuty na stronę).
- Usmażoną rybę podawaj z plastrami cytryny i ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Ryba usmażona bez panierki to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Ryby stanowią dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny