Ryba pod pierzynką
Opublikowano: 21.09.2021 r.
Dorsz, marchewka, śmietana i ser gouda to kluczowe składniki tego przepisu na rybę pod pierzynką. Słodka marchewka, kremowa śmietana i rozpływający się ser gouda idealnie komponują się z delikatnym dorszem. To połączenie smaków tworzy pyszną, a jednocześnie prostą w przygotowaniu potrawę, która zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 2 porcji:
- Dorsz filet - 200 g (2 filety)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Śmietana 18% - 100 g (4 łyżki)
- Ser gouda - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Filety opłucz i osusz. Natrzyj je solą, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym.
- W garnku podgrzej śmietanę i połącz ją z solą, pieprzem i ziołami.
- Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę. Wyłóż ją na umieszczone w naczyniu filety. Całość polej sosem śmietanowym i zetrzyj na to ser.
- Danie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, które dostarcza białka i zdrowych tłuszczów, warto połączyć je z kaszą i ziemniakami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny