Ryba po węgiersku
Opublikowano: 18.09.2022 r.
Dorsz, czerwona papryka, cebula i przecier pomidorowy - to główni bohaterowie ryb po węgiersku. Aromatyczne danie, w którym soczyste filety dorsza spotykają się z warzywnym sosem, uwodzi smakiem i kolorem. Warzywa, podsmażone na odrobinie oleju, doskonale komponują się z bulionem i przecierem, tworząc pyszną bazę dla ryby.
Składniki dla 5 porcji:
- Dorsz filet - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, brytfanna, lodówka
Przepis krok po kroku
- Rybę umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Dopraw solą i pieprzem, zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w mące.
- Usmaż rybę na rozgrzanym oleju rzepakowym. Odłóż rybę na bok.
- Warzywa pokrój w plastry i podsmaż na patelni z olejem.
- Dopraw do smaku, wlej bulion i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj przecier, delikatnie zagotuj.
- Rybę przełóż do brytfanki, dodaj kawałki warzyw i przygotowaną zalewę.
- Odłóż rybę do lodówki na 2-3 godziny.
Komentarz dietetyka
Zamiast dorsza możesz postawić na inny rodzaj ryby, świetnie sprawdzi się też mintaj.
~ Oliwia Gawron, dietetyk