Ryba po kaszubsku
Opublikowano: 13.02.2023 r.
Dorsz, cebula, ogórki konserwowe, koncentrat pomidorowy - to główne składniki, które nadadzą charakterystyczny smak rybie po kaszubsku. Filety dorsza przyrządzamy w chrupiącej panierce z bułki tartej i jajka, a potem dusimy w aromatycznym sosie z cebulą, konserwowymi ogórkami i odrobiną octu spirytusowego, który nadaje daniu lekko kwaskowy akcent.
Składniki dla 8 porcji:
- Dorsz filet - 500 g
- Jajko - 2 szt. (do panierowania)
- Bułka tarta - 70 g (do panierowania)
- Olej rzepakowy - 115 ml
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Ogórki konserwowe - 200 g
- Cukier - 20 g
- Koncentrat pomidorowy - 65 g
- Ocet spirytusowy - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj szklankę wody, 65 ml oleju, ocet, cukier, koncentrat pomidorowy, 1/3 łyżeczki soli, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe. Zalewę ostudź.
- Rybę pokrój w nie za duże paski.
- Panieruj rybę w jajku wymieszanym z solą i pieprzem oraz w bułce tartej. W razie, gdyby była potrzeba użyć więcej jajka i bułki.
- Na reszcie oleju usmaż rybę na złoty kolor. Gdyby byłą potrzeba dodaj więcej oleju do smażenia.
- Pokrój cebulę w piórka, ogórka w pół plastry lub plastry.
- Na patelni po smażeniu ryby podsmaż lekko cebulę z odrobiną soli. W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju. Cebula powinna trochę zmięknąć i zarumienić się.
- Do miski lub pudełka zamykanego układaj warstwami: usmażoną rybę, cebulę, ogórka.
- Zimną zalewą zalej wszystkie składniki.
- Odstaw do schłodzenia na całą noc.
Komentarz dietetyka
Ryba jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Panierowanie i smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawia, że przepis jest wysokokaloryczny. Koncentrat pomidorowy ma bardzo dużo likopenu, który ma działanie przeciwnowotworowe.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości