Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Opublikowano: 01.03.2021 r.
Dorsz filet, suszone pomidory, bulion drobiowy, marchewka i przecier pomidorowy – to są kluczowe składniki, które dodadzą wyjątkowego smaku Rybie po grecku z suszonymi pomidorami. Przygotowanie tej potrawy może nie jest ekspresowe, ale na pewno warto, bo ryba z takim dodatkiem warzyw i pomidorów smakuje obłędnie.
Składniki dla 10 porcji:
- Dorsz filet - 750 g
- Mąka pszenna typ 550 - 50 g
- Jajko - 3 szt. (3 szt)
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Marchewka - 1500 g
- Pietruszka - 100 g
- Seler korzeniowy - 70 g
- Cebula - 300 g
- Por - 140 g
- Bulion drobiowy - 125 g
- Przecier pomidorowy z solą - 150 g
- Suszone pomidory - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Przygotuj wodę lub bulion, by były gorące.
- Obrane i umyte warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora pokrój w półplastry. Obraną cebulę pokrój w większą kostkę.
- Na sporą patelnię dodaj łyżeczkę oleju. Smaż przez 5 minut cebulę oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa. Podsmaż całość około 10 minut, dodaj liść laurowy (3 sztuki) oraz ziele angielskie (5 szt).
- Dodaj gorącą wodę lub bulion. Gotuj wszystko kolejne 10 minut, przykryj przykrywką. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Ponownie gotuj jeszcze 10 minut lub aż do momentu gdy będą miękkie.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st. C.
- Rybę wypłukaj i pokrój w nieduże paski o szerokości 4 cm.
- W misce połącz jajka z mąką, solą i pieprzem. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodaj trochę wody, jeśli za rzadkie – dodaj mąkę.
- Kawałki ryby obtocz w powstałej masie i układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz rybę około 20 minut.
- Połowę warzyw wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, następnie wyłóż rybę i przykryj resztą warzyw. Piecz około 10 minut w 180 st. C.