Ryba po grecku w cieście francuskim
Opublikowano: 02.03.2021 r.
Filet z pstrąga tęczowego, soczysta marchewka, aromatyczny seler korzeniowy i pietruszka to tylko część składników potrzebnych do przygotowania Ryby po grecku w cieście francuskim. Dodaj do tego por, przecier pomidorowy oraz ciasto francuskie, a całość zepnij jajkiem i masłem, posyp makiem i sezamem. To danie ma wszystko, czego potrzeba, aby zachwycić Twoje podniebienie!
Składniki dla 3 porcji:
- Pstrąg tęczowy filet - 380 g
- Marchewka - 150 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Pietruszka - 50 g
- Por - 150 g
- Przecier pomidorowy z solą - 100 g
- Ciasto francuskie - 365 g (2 opakowania)
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 20 g
- Mak niebieski - 5 g (1 łyżeczka)
- Sezam nasiona - 5 g (1 łyżeczka)
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Rybę pozbaw ości i skóry. Pokrój w podłużne paski o szerokości około 2-3 cm. Wymieszaj rybę z odrobiną soli, pieprzu oraz posiekaną z natką pietruszki.
- Warzywa obierz, zetrzyj na tarce, pora i cebulę pokrój w półplastry. Usmaż warzywa na maśle. Dodaj łyżkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz 4 liście laurowe. Duś warzywa około 5 minut pod przykryciem. Dodaj przecier pomidorowy i duś warzywa 10 minut do miękkości. Po tym czasie wyłącz ogień. Uuń z warzyw ziele i liść.
- Piekarnik nagrzej na 220 st. C.
- Na cieście francuskim wytnij po 3 duże kształty ryby (jedna strona mniejsze, druga strona o 1 cm szersze), nałóż na ciasto na spód trochę warzyw (pamiętając by zostawić około ½ cm od brzegu, by móc zlepić brzegi), na to wyłóż urową rybę. Przykryj z wierzchu drugą częścią ciasta francuskiego (szerszego) i zlep brzegi by farsz nie wyleciał. Można to zrobić widelcem.
- Układaj rybki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach minimum 3 cm – ciasto urośnie.
- Jajko roztrzep, dodaj sól i posmaruj rybki, posyp makiem/sezamem.
- Piecz rybki przez około 20-30 minut aż ciasto będzie zarumienione.