Ryba po grecku tradycyjna
Opublikowano: 01.03.2021 r.
Mintaj, marchewka, bulion drobiowy i koncentrat pomidorowy to kluczowe elementy Ryby po grecku tradycyjnej. To danie, znane z bogactwa smaków i prostoty przygotowania, łączy delikatną rybę z aromatycznym sosem warzywnym. Ryba dusi się w bulionie, a koncentrat pomidorowy dodaje intensywny, pomidorowy akcent, podkreślający charakter tego klasycznego dania.
Składniki dla 12 porcji:
- Mintaj filet - 1000 g
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Marchewka - 2000 g
- Pietruszka - 200 g
- Seler korzeniowy - 150 g
- Cebula - 200 g
- Por - 240 g
- Bulion drobiowy - 250 g
- Koncentrat pomidorowy - 125 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Bulion lub wodę zagotuj do wrzenia.
- Świeży filet pokrój w niewielkie kawałki o szerokości około 3 cm. Przypraw pieprzem i solą.
- Warzywa zetrzyj na tarce – użyj dużych oczek. Cebulę pokrój w kostkę a pora pokrój zaś w półplastry. Starte warzywa przełóż do dosyć dużego garnka i dolej domowy bulion. Zamiast bulionu można użyć gorącej wody. Dodaj sól. Gotuj warzywa około 25 minut. Pod koniec tego czasu dodaj liść laurowy (4 liście) i ziele angielskie (6 ziarenek).
- Rybę obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Z garnka z warzywami odlej ¾ szklanki powstałego wywaru i wymieszaj go z koncentratem pomidorowym. Po wymieszaniu dodaj całość do warzywa i ponownie całość zamieszaj by wszystko się połączyło. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka) – ilości według własnego uznania.
- Usmażoną rybę wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na rybę wyłóż ugotowane warzywa. Odstaw całość do wystudzenia.
- Tuż przed podaniem posiekaj natkę pietruszki i posyp danie.