Ryba po grecku Thermomix
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Zacznij od polędwicy z dorsza, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, cebulę, marchewkę i korzeń pietruszki. Całość podlana białym wytrawnym winem i duszona razem z pomidorami z puszki tworzy pyszny miks. A smak? Dopełniony odrobiną cukru i oliwy z oliwek. Przepis na rybę po grecku z Thermomixa jest prosty i pełen aromatów.
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 500 g
- Sok z cytryny - 10 ml
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 200 g
- Pietruszka - 50 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Oliwa z oliwek - 40 ml
- Wino białe wytrawne - 150 ml
- Pomidory w puszce - 400 g
- Cukier - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, liść laurowy, oregano, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- folia aluminiowa, thermomix, koszyczek (thermomix), przystawka varoma (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Filety umyj i osusz. Każdy z nich skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Każdy filet zawiń folią aluminiową.
- Rybę ułóż w przystawce Varoma.
- Warzywa umyj i obierz. Umieść w naczyniu Thermomixa cebulę przekrojone na pół, marchewki, pietruszkę i seler. Wlej oliwę.
- Rozdrobnij warzywa przez 5 sekund / obroty 5.
- Dodaj pół łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki pieprzu, wino, pomidory z puszki, liść laurowy, łyżeczkę cukru, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę oregano.
- Ułóż przystawkę Varoma z rybami.
- Gotuj przez 20 minut / temperatura Varoma / obroty wsteczne 1.
- Zdejmij przystawkę Varoma. Ustaw na pokrywce koszyczek i gotuj jeszcze 10 minut / temperatura Varoma / obroty wsteczne 1.
- Rybę przełóż na półmisek i przykryj ugotowanym sosem warzywnym.
Komentarz dietetyka
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk