Ryba po chińsku

Opublikowano: 05.10.2022 r.
Dorsz, mieszanka chińskich warzyw i pomidory z puszki – oto klucz do idealnej ryby po chińsku. Ta kompozycja to prawdziwa uczta dla smakoszy. Wyjątkowa mieszanka mrożonych warzyw połączona z delikatnym dorszem i soczystymi, pomidorami tworzą danie, które roztacza aromat Wschodu w Twojej kuchni.
Składniki dla 2 porcji:
- Dorsz filet - 300 g
- Mieszanka warzyw chińskich (mrożona) - 400 g
- Pomidory w puszce - 400 g (1 opakowanie)
- Olej rzepakowy - 30 ml (4 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, ocet spirytusowy, cukier
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dorsza pokrój na porcje.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż rybę przez 4-5 minut z każdej strony.
- Na patelni podsmaż warzywa chińskie i dodaj do nich pomidory w puszce.
- Dopraw solą, pieprzem, cukrem i duś przez 10 minut.
- Wlej ocet, dodaj sos sojowy i wymieszaj.
- Gorącą zalewą przełóż rybę i schłodź w lodówce przez 10-12 godzin.
- Podawaj na talerzu z dodatkiem pieczywa.
Komentarz dietetyka
Ryba po chińsku to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ryba jest daniem niskokalorycznym i sprawdzi się doskonale podana osobom na diecie redukcyjnej. Danie jest dobrym źródłem składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny