Ryba na parze
Dorsz filet i oliwa z oliwek to główne składniki naszej prostego, zdrowego przepisu na rybę na parze. Oto krótki przepis, który pozwoli Ci przygotować pyszne danie w kilka chwil. Zdradzimy tajniki, jak za pomocą parowaru uzyskać delikatne mięso dorsza, które zachwyci Twoje kubki smakowe.
Składniki dla 2 porcji:
- Dorsz filet - 300 g
- Oliwa z oliwek - 25 ml
- Przyprawy - imbir świeży, pieprz biały
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Korzeń imbiru obierz i pokrój w cienkie paseczki.
- Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze.
- Filety rybne opłucz, osusz i umieść w garnku do gotowania na parze.
- Filety ryby oprósz pieprzem i obłóż je imbirem.
- Zamknij pokrywę garnka do gotowania na parze i gotuj rybę przez około 8-10 minut.
- Gotową rybę podawaj polaną oliwą.
Komentarz dietetyka
Dorsz zaliczany jest do tłustych ryb morskich, które zawierają spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z rodziny omega-3. Jest to również doskonałe źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 spożywane w odpowiedniej ilości przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Dodatkowo w rybie tej znajdziemy selen, fosfor, niektóre witaminy z grupy B, witanie A oraz witaminę D (jej odpowiednia podaż jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym).
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny