Ryba faszerowana w galarecie
Opublikowano: 21.10.2021 r.
Dorsz, cebula, marchewka, jajka – to kluczowe składniki, z których przygotujesz rybę faszerowaną w galarecie. Filet z dorsza faszerujemy mieszanką cebuli, marchewki i jajek, a całość zalewamy galaretą z żelatyny. To danie to prawdziwa klasyka kuchni, idealna na specjalne okazje.Łączenie smaków i delikatna konsystencja sprawiają, że trudno się oprzeć!
Składniki dla 3 porcji:
- Dorsz filet - 700 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Marchewka - 50 g (1 sztuka)
- Pietruszka - 40 g (1 sztuka)
- Bułka tarta - 30 g (3 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Żelatyna - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- garnek, malakser
Przepis krok po kroku
- W naczyniu blendera umieść rybę oczyszczoną z ości i pokrojoną cebulę i rozdrobnij melakserem.
- Dopraw, dodaj jajka, bułkę tartą i wymieszaj do połączenia składników.
- Uformuj rulon i szczelnie zawiń np. bandażem uciskowym.
- Włóż go garnka z gotującą się wodą, dodaj przyprawy i gotuj ok. 30 minut.
- Wyjmij z garnka, odstaw do ostygnięcia i rozwiń. Pokrój na kawałki i ułóż w głębokim półmisku.
- Do wywaru w garnku dodaj żelatynę oraz marchew i pietruszkę starte na tarce.
- Wymieszaj i wylej na półmisek z rybą. Odstaw aż galaretka zastygnie.
Komentarz dietetyka
Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być obecna w diecie minim 2 razy w tygodniu. Ten przepis to jedna z możliwości okazyjnego włączenia jej do diety.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk