Ryba faszerowana
Opublikowano: 23.04.2022 r.
Dorsz, marchewka, cebula i koperek to podstawowe składniki naszego przepisu na rybę faszerowaną, która z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Danie łączy soczystego dorsza z warzywami i aromatycznym koperkiem, a dzięki dodaniu żelatyny całość nabiera wyjątkowej konsystencji. Proste i smaczne!
Składniki dla 30 porcji:
- Dorsz filet - 2000 g
- Marchewka - 500 g
- Pietruszka - 100 g
- Seler korzeniowy - 100 g
- Cebula - 300 g (3 cebule)
- Koperek ogrodowy świeży - 50 g
- Żelatyna - 100 g (2 opakowania)
- Kukurydza konserwowa - 400 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, cukier, przyprawa do ryb
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- garnek, naczynie żaroodporne, blaszka do pieczenia, patelnia, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Z marchewki, pietruszki, selera i 2 cebule gotujemy wywar do galarety. Do warzyw wlewamy około 3 l wody. Całość gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Wywar doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
- Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
- Filety z dorsza razem z usmażoną cebulą powinniśmy zmielić. Dodajemy do niej posiekany koperek, sól, żelatynę (3 łyżki) oraz przyprawę do ryb. Masę mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Z ryby formujemy dwa batony, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy je w piekarniku pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową rybę pozostawiamy do wystudzenia.
- Do wywaru dodajemy pozostałą żelatynę. Całość podgrzewamy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się jej.
- Następnie batony rybne kroimy w plastry o dowolnej grubości. Układamy je w blaszce. Całość posypujemy kukurydzą.
- Na koniec rybę zalewamy wywarem z żelatyną. Blaszkę odstawiamy do lodówki celem stężenia wywaru.
Komentarz dietetyka
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić go do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk