Rurki z kremem
Opublikowano: 11.09.2021 r.
Masło, mąka pszenna i jajka to podstawa każdego dobrego wypieku, a w naszym przepisie na rurki z kremem te składniki odgrywają główną rolę. Farsz budyniowy, na bazie mleka, cukru i proszku budyniowego, nadaje całości wyjątkową słodycz i kremową konsystencję. Prosty, a jednocześnie pyszny sposób na domowy deser!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Masło - 400 g (2 kostki)
- Jajko - 4 szt.
- Śmietana 18% - 200 g
- Mleko 3,2% - 700 ml
- Budyń (proszek) - 150 g
- Cukier - 300 g (1,5 szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka do rurek
Przepis krok po kroku
- Mąkę, jajka, 150g cukru , śmietanę i 200g zimnego pokrojonego w kostkę masła zagnieć w jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce 30 minut.
- W między czasie ugotuj budyń. W garnku zagotuj 3/4 objętości mleka i 150 g cukru. W szklance wymieszaj resztę mleka i proszek budyniowy, dodaj do gotującego mleka. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje. Wystudź i zmiksuj z ciepłym masłem.
- Ciasto rozwałkuj i potnij w paski o szerokości 1-2 cm.
- Foremkę do rurek posmaruj masłem i nawiń na nią ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-15 minut.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wystudzone rurki nadziewaj kremem budyniowym.
Komentarz dietetyka
Rurki z kremem to dobry pomysł na domowy wyrób. Rurki są kruche i mają pyszny budyniowy krem. Nie zawierają konserwantów. Są wyrobem wysoko kalorycznym dlatego ograniczaj ich spożywanie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny