Rurki z bitą śmietaną
Opublikowano: 30.10.2021 r.
Śmietanka kremowa, mąka pszenna i białko jajek to główne składniki tego przepisu na chrupiące rurki z bitą śmietaną. Dodaj do tego odrobinę cukru i masła, a uzyskasz deser, którego nie sposób się oprzeć. Rurki wypełnione puszystą śmietanką są idealne na każdą okazję, proste do przygotowania i absolutnie pyszne!
Składniki dla 14 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 85 g (2/3 szklanki)
- Białko jajka - 2 szt.
- Cukier - 100 g (1/2 szklanki)
- Masło - 70 g (4 1/2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 40 g (1/4 szklanki)
- Śmietanka kremowa 30% - 256 g (400 mililitrów)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, śmietan-fix
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, rózga, szpryca, miska, waflownica, rurki metalowe
Przepis krok po kroku
- Do miski dodaj białka oraz 1/4 szklanki śmietanki. Rozmieszaj do połączenia się składników.
- Do białek i śmietanki dodaj cukier waniliowy, cukier, roztopione masło i mąkę.
- Dokładnie wymieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Rozgrzej waflownicę, wylej porcję ciasta i piecz około 1,5 minuty aż będą złote.
- Wyjęte placki natychmiast owiń wokół metalowych rurek lub wokół rączki drewnianej łyżki.
- Pozostaw do wystudzenia a następnie delikatnie zdejmij.
- Śmietankę ubij z cukrem na puszystą masę a następnie dodaj śmietan fix.
- Bitą śmietanę przełóż do szprycy i nadziej rurki.
Komentarz dietetyka
Rurki z bitą śmietaną to lekki deser, którego jedna porcja nie zawiera wiele cukru. Są one zdrowszą wersją rurek z masą budyniową.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki