Rumsztyk z cebulką
Opublikowano: 15.06.2021 r.
Łopatka wieprzowa, cebula i oliwa z oliwek to klucz do pysznego rumsztyka z cebulką. Mięso z łopatki wychodzi soczyste, cebulka dodaje delikatnej słodyczy, a oliwa podkreśla smak całości. Wystarczy te trzy składniki odpowiednio połączyć, a na talerzu ląduje prawdziwa uczta! Taki rumsztyk to połączenie prostoty i pyszności.
Składniki dla 4 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso wyczyść z wszelkich błonek i bardzo drobno posiekaj. Dodaj sól, pieprz, kminek i gałkę. Wlej 2 łyżki ciepłej wody i wszystko razem wymieszaj. Uformuj z mięsa kotlety.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim uformowane kotlety. Smaż po 4 minuty z każdej strony, by były rumiane. Zdejmij je z patelni na talerzyk.
- Na tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, by była rumiana i miękka.
- Gotową cebulę przełóż na kotlety.
Komentarz dietetyka
Czerwone mięso nie powinno gościć w diecie zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny