Ruchanki kaszubskie
Opublikowano: 22.08.2023 r.
Mąka pszenna, mleko, jajko, masło, cukier, drożdże świeże i soczyste jabłka - to esencja ruchanek kaszubskich. Ten tradycyjny przysmak z Kaszub sprawdza się idealnie jako deser lub słodka przekąska. Ich puszysta konsystencja i delikatny, owocowy smak przypada do gustu każdemu, kto spróbuje.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Mleko 2% - 400 ml
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 50 g (5 łyżek)
- Cukier - 15 g (1,5 łyżki)
- Drożdże świeże - 25 g
- Jabłko - 300 g (2 sztuki)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Mleko podgrzej (powinno być ciepłe, ale nie gorące), masło roztop w rondelku.
- W dużej misce wymieszaj mąkę i jajka.
- Do miski dodaj ciepłe mleko (ok. 3/4 ilości) i roztopione masło.
- W pozostałym mleku rozpuść drożdże i cukier. Odstaw zaczyn na ok. 15 minut.
- W międzyczasie jabłka obierz i pokrój w plasterki.
- Zaczyn drożdżowy dodaj do miski z pozostałymi składnikami i odstaw na kolejne 15-20 minut w ciepłym miejscu.
- Dodaj część jabłek i wymieszaj.
- Łyżką wykładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż obustronnie na złocisty kolor.
- Podawaj z resztą jabłek i ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Przed podaniem warto odsączyć nadmiar tłuszczu z racuchów za pomocą ręcznika papierowego.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk