Ruchanki
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Mąka pszenna, mleko, jajka i świeże drożdże - to główne składniki naszego przepisu na ruchanki, klasyczne polskie placki drożdżowe. Dodaj do tego trochę cukru i masła, a na koniec posyp cukrem pudrem, żeby były idealnie słodkie. Jeśli lubisz owoce, możesz jeszcze dorzucić pokrojone jabłko dla ekstra smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Mleko 2% - 500 ml
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 20 g
- Drożdże świeże - 50 g
- Masło - 100 g
- Cukier puder - 45 g
- Jabłko - 180 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- 8 łyżek mleka zmieszaj z drożdżami i szczyptą cukru. Odstaw na 20 minut.
- W rondelku roztop masło i nieco je ostudź.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj masło i jajka. Wlej rozczyn i dodaj cukier. Dokładnie rozmieszaj ciasto.
- Na tarce zetrzyj jabłko i dodaj do ciasta. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Rozgrzej patelnię i uformuj na niej małe placuszki. Podsmażaj je 2 minuty z każdej strony, do zarumienienia.
- Gotowe racuszki posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny