Rożki z tortilli

Opublikowano: 24.09.2022 r.
Tortilla, pieczarki, ser żółty i szynka konserwowa to kluczowe składniki rożków z tortilli. Te proste, ale pyszne przekąski są idealne na imprezę albo szybką kolację. Podsmaż pieczarki i cebulkę, potem nałóż na tortille wraz z serem i szynką – zapiecz i ciesz się smakiem!
Składniki dla 6 porcji:
- Tortilla - 400 g
- Ser żółty - 150 g
- Pieczarki - 300 g (10 dużych sztuk)
- Szynka konserwowa - 120 g
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Pieczarki posiekaj w drobną kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Szynkę pokrój w paski.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj pieczarki i smaż przez 4-5 minut.
- Dopraw farsz solą i pieprzem.
- Dodaj natkę pietruszki oraz szynkę i wymieszaj.
- Tortille podziel na ćwiartki.
- Tortille podziel na ćwiartki.
- Na każdy kawałek placka wyłóż farsz oraz ser.
- Zwiń rożek i umieść na blasze.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut.
- Podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Rożki z tortilli to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Przekąska nie zawiera dużo kalorii w porcji.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny