Rosyjska zupa rybna
Opublikowano: 14.09.2021 r.
Karp, cebula, marchew, pietruszka i ziemniaki – to serce tradycyjnej rosyjskiej zupy rybnej. Ta esencjonalna potrawa łączy w sobie bogaty smak rybnego bulionu z warzywami, tworząc pożywny i aromatyczny posiłek. Doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni i przypomina o domowych, rosyjskich smakach.
Składniki dla 6 porcji:
- Karp cały - 1000 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Ziemniaki późne - 300 g (4 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Rybę oczyść i włóż do garnka. Zalej ją 2 litrami wody. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy.
- Warzywa, z wyjątkiem ziemniaków, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka z rybą. Gotuj zupę przez 30 minut.
- Ziemniaki obierz i pokój w kostkę. Dodaj je do wywaru i gotuj kolejne 30 minut.
- Zupę dopraw pieprzem ziołowym, posiekaną natką pietruszki i gałką muszkatołową.
- Rybę wyłów i obierz z niej mięso, które wrzuć ponownie do garnka.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa zupa, która dostarcza dużo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny