Rosti
Opublikowano: 20.07.2021 r.
Ziemniaki, cebula i masło to trio, które zdziała kulinarne cuda w twojej kuchni. Rosti to prosty i nieziemsko smaczny szwajcarski klasyk, który zrobisz w kilkanaście minut. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku – takie właśnie są idealne placuszki rosti. Chwyć tarkę i patelnię, bo będzie pysznie!
Składniki dla 3 porcji:
- Ziemniaki średnie - 600 g (5 sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Następnie ziemniaki dopraw wedle uznania i pozostaw je na kilka minut.
- Po tym czasie ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody. Z masy w dłoniach uformuj placki, które ułóż na wcześniej przygotowanej blaszce.
- Blaszkę z plackami wstaw do rozgrzanego piekarnika i placuszki piecz około 30 minut (aż będą przypieczone).
- Po tym czasie wyciągnij placki z piekarnika i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Placki rosti to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. W przepisie są one pieczone, dlatego stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych smażonych na tłuszczu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny