Rosolnik
Opublikowano: 12.07.2022 r.
Ogórki kiszone, łopatka wieprzowa i kiszka kaszana jęczmienna grają tu pierwsze skrzypce. Dodaj do tego klasyczne warzywa jak marchewka, pietruszka i cebula, a całość zyska głębszy smak dzięki odrobinie kopru. Smacznego eksperymentowania z rosolnikiem!
Składniki dla 4 porcji:
- Ogórki kiszone - 450 g
- Kiszka kaszana jęczmienna - 80 g
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Marchewka - 90 g
- Seler korzeniowy - 70 g
- Pietruszka - 80 g
- Cebula - 100 g
- Koncentrat pomidorowy - 15 g
- Koperek - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w dość dużą kostkę. Wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj ziele i liść laurowy.
- Mięso gotuj przez 30 minut.
- Warzywa, oprócz ogórka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do mięsa, gotuj 20 minut.
- Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka razem z surową kaszą. Gotuj 15 minut.
- Całość dopraw solą, pieprzem, koncentratem i pęczkiem posiekanego koperku.
- Zupę możesz podawać z jogurtem lub śmietaną.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak ze względu na duży udział mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny