Rosół z ryżem

Opublikowano: 12.06.2025 r.
Skrzydełka kurczaka, marchewka, seler korzeniowy, pietruszka i biały ryż – to kluczowe składniki, które sprawią, że rosół z ryżem będzie wyjątkowo aromatyczny i sycący. Warzywa dodadzą słodyczy i głębi smaku, a ryż zastąpi tradycyjny makaron, nadając zupie nieco innego, ale równie pysznego charakteru.
Składniki dla 10 porcji:
- Skrzydełko kurczaka - 1000 g
- Marchewka - 400 g (4 średnie sztuki)
- Seler korzeniowy - 200 g
- Pietruszka - 150 g
- Natka pietruszki - 30 g
- Ryż biały - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Skrzydełka umyj i oczyść.
- Do garnka wlej 3 litry wody, dodaj do niej skrzydełka i gotuj na średniej mocy palnika przez 30 minut. Gdy powstanie szum z gotowania mięsa usuń go przy pomocy łyżki.
- Marchew, seler oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do garnka z wywarem dodaj warzywa, 3 liście laurowe oraz 4 ziela angielskie. Całość gotuj przez 10 minut.
- Po tym czasie do garnka dodaj ryż i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut.
- Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do gotowej zupy.
- Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Rosół z ryżem podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Rosół z ryżem to doskonała propozycja na rozgrzewającą zupę. Rosół jest bardzo esencjonalny i świetnie nadaje się jako baza do przygotowania innych zup.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny