Rosół z perliczki
Opublikowano: 28.08.2021 r.
Perliczka, cebula, marchewka – to trzy kluczowe składniki, które sprawiają, że rosół z perliczki smakuje wyjątkowo. Delikatne mięso z perliczki nadaje zupie niepowtarzalny aromat, a warzywa, jak cebula oraz marchewka, dodają jej głębi smaku. Esencjonalny, domowy rosół, doskonały na chłodne dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Perliczka - 1500 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 gruby plaster)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Perliczkę umyj i podziel na mniejsze porcje. Włóż ją do garnka i zalej 2 l wody. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj przez 20 minut.
- Marchew, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka z mięsem. Cebulę obierz i opal nad ogniem, dodaj do garnka. Gotuj całość przez 30 minut.
- Dodaj do wywaru lubczyk i natkę pietruszki.
- Gotuj jeszcze przez 10 minut, aż do pełnej miękkości mięsa.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na zupę pełną warzyw i białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny