Rosół z kurczaka
Opublikowano: 19.04.2021 r.
Udko kurczaka bez skóry, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, cebula... To tylko niektóre z kluczowych składników na aromatyczny rosół z kurczaka. Rosół z kurczaka to klasyczna zupa, która łączy te warzywa i mięso w pyszny, klarowny bulion, idealny na chłodniejsze dni. Dodatkowo, trochę natki pietruszki dodaje świeżości i koloru.
Składniki dla 6 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 320 g (2 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Por - 70 g (pół szt)
- Natka pietruszki - 20 g (pół pęczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj przez 30 minut.
- W tym czasie obierz wszystkie warzywa i przekrój na mniejsze części. Dodaj lubczyk i pietruszkę. Dodaj do garnka z gotującym się mięsem. Wszystko gotuj razem przez 1,5 godziny.
- Zupę dopraw solą i pieprzem. Wyłów pietruszkę, pora i cebulę. Podawaj udekorowaną natką pietruszki.