Rosół z królika
Opublikowano: 23.06.2021 r.
Królik, marchewka, cebula to trio, które stanowi podstawę aromatycznego rosołu z królika. Dodaj do nich plaster selera korzeniowego oraz pietruszkę, żeby wzbogacić smak. Na koniec nie zapomnij o pęczku natki pietruszki, który doda świeżości i koloru. Pycha, prawda?
Składniki dla 12 porcji:
- Królik tuszka - 600 g
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 duży plaster)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka wlej 4 litry wody. Dodaj umyte mięso i ziele angielski, a także liść laurowy.
- Gotuj całość przez 20 minut.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka z resztą składników.
- Cebulę obierz i dodaj do reszty składników. Dodaj natkę pietruszki.
- Zupę gotuj przez 1,5 godziny.
- Wywar dopraw solą, pieprzem i lubczykiem.
- Gotową zupę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Ta zupa jest bardzo lekkostrawna i niskotłuszczowa, dlatego będzie dobrym wyborem.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny