Rosół z kołdunami
Opublikowano: 26.06.2021 r.
Polędwica wołowa, cebula, marchewka, pietruszka i seler korzeniowy to kluczowe składniki w tym przepisie na tradycyjny rosół z kołdunami. Rosół jest gotowany na mięsnym bulionie z dodatkiem warzyw, co nadaje mu bogaty i pełny smak. Kołduny zaś są nadziewane aromatycznym farszem z polędwicy wołowej i wątróbki.
Składniki dla 8 porcji:
- Polędwica wołowa - 1500 g (800 g do kołdunów i 700 g do rosołu)
- Cebula - 420 g (4 cebule: 1 do bulionu i 5 do kołdunów)
- Marchewka - 160 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 80 g
- Mąka pszenna typ 500 - 700 g
- Jajko - 1 szt.
- Wątróbka wołowa - 400 g
- Masło - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, stolnica, wałek, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, zalej zimną wodą (2,5 litra) i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj około 1 h. Regularnie zdejmuj pojawiające się szumowiny.
- Cebulę obierz i opal na ogniu.
- Marchew, pietruszkę i seler umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do rosołu obrane warzywa, 5 ziarenek pieprzu, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól i opaloną cebulę.
- Gotuj przez następne 1,5 h na małym ogniu. Zbyt duży ogień spowoduję, że rosół stanie się mętny.
- Na koniec dodaj świeżo pokrojoną natkę pietruszki.
- W międzyczasie przygotuj kołduny.
- Przesiej mąkę przez sito, dodaj sól, jajko i stopniowo dolewaj ciepłą wodę (250 ml). Wyrabiaj ciasto, do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
- Mięso i wątróbkę przepuść przez maszynkę do mielenia.
- Do mięsa dodaj ostudzoną cebulę, wyciśnięty czosnek (3 ząbki), 1 łyżeczkę majeranku, soli i pieprzu i wymieszaj.
- Rozwałkuj na stolnicy cienko ciasto, wycinaj kółka takiej wielkości by ulepione pierożki były na tyle małe, by zjeść je na jeden kęs.
- Nakładaj farsz łyżeczką i lep pierożki.
- Gotuj pierożki w osolonej wodzie przez 3 min od wypłynięcia
Komentarz dietetyka
Ze względu na białą mąkę w kołdunach, indeks glikemiczny rosołu z kołdunami jest wysoki, żeby go obniżyć możesz użyć mąki pełnoziarnistej.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny