Rosół z gęsi
Opublikowano: 25.04.2021 r.
Do rosołu z gęsi potrzebujesz tuszki gęsi (500g), kilku marchewek, selera korzeniowego, korzenia pietruszki, pora i dużej cebuli. Wszystkie te składniki współpracują, tworząc wyjątkowy, pełen smaku bulion. Jeśli dodasz jeszcze natkę pietruszki, rosół nabierze dodatkowego aromatu. Ten zestaw to perfekcyjna baza dla tradycyjnego, aromatycznego rosołu.
Składniki dla 8 porcji:
- Gęś tuszka - 500 g
- Marchewka - 150 g (3 średnie sztuki)
- Seler korzeniowy - 80 g (0,5 małego selera)
- Pietruszka - 80 g (1 większy korzeń)
- Por - 36 g (0,25 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 duża)
- Natka pietruszki - 20 g (0,5 pęczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Gęś dokładnie umyj i przełóż do garnka.
- Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler.
- Dodaj również pora, jednego małego liścia laurowego i jedno ziele angielskie.
- Zalej wodą aby przykryła mięso i warzywa.
- Dodaj 1/4 pęczka natki pietruszki, sporą szczyptę pieprzu oraz soli.
- Obierz cebulę, nabij na widelec i opal nad palnikiem. Dodaj do rosołu.
- Rosołu nie doprowadzaj do wrzenia. Gotuj 4 godziny pod przykryciem.
- Po ugotowaniu przecedź przez sitko, dodaj resztę posiekanej natki pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Komentarz dietetyka
Rosół to bardzo zdrowe danie, które polecane jest w wielu stanach chorobowych. Ale nie tylko, tradycyjny niedzielny rosół jest dobry dla wszystkich.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki