Rosół na udkach

Opublikowano: 07.06.2025 r.
Udko kurczaka, marchewka, pietruszka, cebula i czosnek - to kluczowe składniki, które sprawią, że rosół zyska swój niepowtarzalny smak. Dodaj jeszcze odrobinę selera i pora, a całość zaowocuje aromatyczną, sycącą zupą. Naprawdę nie trzeba wielu składników, by rosół wyszedł doskonały.
Składniki dla 8 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 600 g
- Marchewka - 135 g
- Pietruszka - 90 g
- Por - 70 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Makaron durum - 250 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Udka dokładnie umyj i ułóż w garnku. Zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu.
- Wszystkie warzywa umyj i obierz. Pokrój na mniejsze części i dodaj do gotujących się udek.
- Do zupy dodaj kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz kilka gałązek zielonej pietruszki.
- Rosół gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1,5 – 2 godziny. W międzyczasie, makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, zupę dopraw solą i pieprzem. Gotowy rosół przecedź. Marchewkę i natkę pietruszki drobno pokrój, mięso obierz i dodaj do zupy.
- Rosół z udek podawaj z gorącym makaronem i natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny