Rosół na skrzydełkach

Opublikowano: 10.08.2025 r.
Skrzydełka kurczaka, marchewka, seler naciowy, cebula i pietruszka – to składniki, które tworzą doskonały rosół na skrzydełkach. Wyjątkowy smak zapewniają w szczególności skrzydełka, które podczas gotowania oddają całą swoją esencję, a warzywa nadają zupie idealnej słodyczy i aromatu.
Składniki dla 9 porcji:
- Skrzydełko kurczaka - 1000 g
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Seler naciowy - 400 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Pietruszka - 300 g (2 średnie sztuki)
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, wałek
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść skrzydełka i zalej 2 litrami wody.
- Obierz marchew i pietruszkę, umieść w garnku, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Włóż przekrojonego na pół selera.
- Cebule obierz z łupiny i opal nad palnikiem gazowym lub obsmaż na mocno rozgrzanej patelni.
- Umieść cebule w zupie.
- Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny pod koniec gotowania rosół dopraw solą.
- Zagnieć ciasto na makaron z mąki pszennej, 200 ml wody i soli.
- Rozwałkuj cienko i pokrój w paski.
- Ugotuj we wrzącej wodzie.
- Rosół podawaj z makaronem.
Komentarz dietetyka
Rosół na skrzydełkach jest zupą zawierającą małą ilość kalorii. Rosół stanowi świetną nisko kaloryczną bazę do zup i sosów. Domowy bulion jest bardzo zdrowy i zawiera wiele cennych składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny