Rosół chiński
Opublikowano: 24.10.2023 r.
Imbir, czosnek, i papryczka chili to serce tego aromatycznego chińskiego rosołu. Do tego bulion warzywny, trawa cytrynowa, i odrobina sosu sojowego oraz rybnego, które dodają głębi smaku. Całość dopełnia nutka oleju sezamowego i posiekana natka pietruszki, nadając zupie wyjątkowego, egzotycznego charakteru.
Składniki dla 4 porcji:
- Bulion warzywny - 1000 ml (4 szklanki)
- Imbir korzeń - 100 g (1 kawałek)
- Czosnek - 10 g (1 ząbek)
- Papryczka chili czerwona świeża - 60 g (1 sztuka)
- Trawa cytrynowa - 40 g (2 gałązki)
- Natka pietruszki - 50 g (1/2 pęczka)
- Sos sojowy - 10 ml (1 łyżka)
- Sos rybny - 10 ml (1 łyżka)
- Olej sezamowy - 10 ml (1 łyżka)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Bulion zagotuj w garnku, dodaj pokrojony imbir, drobno posiekaną papryczkę chili.
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozgniecioną trawę cytrynową i natkę pietruszki.
- Gotuj około 20 minut i dodaj sos sojowy, sos rybny i olej sezamowy.
- Rozlej rosół do miseczki. Możesz podawać go z ugotowanym makaronem ryżowym.
Komentarz dietetyka
Do rosołu idealnie pasuje dodatek makaronu ryżowego lub grzyby mun.
~ Oliwia Gawron, dietetyk