Rolmopsy po kaszubsku
Opublikowano: 20.03.2023 r.
Filety śledziowe, cebula i ocet winny to podstawa rolmopsów po kaszubsku. W tym przepisie solone śledzie idealnie komponują się z ostrą cebulą i kwaskowatym octem, tworząc tradycyjne danie, które zachwyca swoim wyrazistym smakiem. Przepis ten to powrót do korzeni kuchni kaszubskiej, gdzie prostota idzie w parze z wyjątkowym smakiem.
Składniki dla 12 porcji:
- Filety śledziowe solone - 800 g
- Cebula - 300 g
- Olej rzepakowy - 120 ml
- Ocet winny - 100 ml (8 łyżek)
- Cukier - 40 g (4 łyżki)
- Koncentrat pomidorowy - 100 g (8 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, pieprz ziarna, jałowiec
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, słoiki, ręcznik papierowy, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Śledzie włóż do miski, wlej zimną wodę i odstaw na 2 godziny. Jeśli nadal są zbyt słone mocz je jeszcze dłużej. Osusz filety ręcznikiem papierowym.
- Cebule obierz i pokrój w piórka.
- Na patelnie wlej 60 ml oleju. Podsmaż na nim cebulę, a po chwili dodaj cukier.
- Wlej pozostały olej, dodaj ocet, koncentrat i przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziarna jałowca, łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej, sól i pieprz do smaku.
- Duś wszystko razem przez około 10 minut, aż cebula zmięknie. Odstaw do ostygnięcia.
- Śledzie ułóż skórką do dołu. Na każdy płat wyłóż podduszoną cebulę i zwiń, następnie spinając wykałaczką.
- Przygotowane rolmopsy układaj ciasno w słoiku lub szklanej miseczce i wlej do nich pozostały ze smażenia olej.
- Rolmopsy włóż do lodówki na minimum dobę, choć najlepsze są po 2-3 dniach.
Komentarz dietetyka
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk