Rollsy z papieru ryżowego
Opublikowano: 07.09.2022 r.
Marchewka, ogórek i papryka żółta to kluczowe składniki, które sprawiają, że rollsy z papieru ryżowego są tak chrupiące i świeże. Do tego dorzućmy trochę kiełków rzodkiewki i fasoli mung, a całość zawijamy w delikatny papier ryżowy. Sos sojowy z odrobiną octu ryżowego dopełnia smak tej azjatyckiej przekąski.
Składniki dla 3 porcji:
- Papier ryżowy - 60 g (ok. 6 sztuk)
- Marchewka - 90 g (1 sztuka)
- Ogórek - 180 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 210 g (1 sztuka)
- Kiełki rzodkiewki - 20 g
- Fasola mung kiełki - 20 g
- Kapusta czerwona - 20 g (kilka liści)
- Sos sojowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Ocet ryżowy - 5 ml (1 łyżeczka)
- Papryczka chili czerwona świeża - 5 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sos sojowy, ocet ryżowy, papryczka chilli świeża, cukier
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku podgrzej 2 łyżki wody i rozpuść w niej cukier.
- Do wody z cukrem dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i posiekaną na drobno papryczkę chilli. Dokładnie wymieszaj. Przelej do małej miseczki.
- Marchewkę obierz. Razem z ogórkiem i papryką pokrój warzywa w cienkie słupki. Liście kapusty posiekaj.
- Papier ryżowy namocz przez chwilę, by stał się elastyczny.
- Na środku każdego papieru ryżowego ułóż po kilka kawałków warzyw i kiełki.
- Zwiń, zawijając brzegi do środka i mocno dociskając.
- Rollsy podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.
Komentarz dietetyka
Papier ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk