Rollsy z ciasta francuskiego
Opublikowano: 20.05.2022 r.
Masło, cynamon, i cukier to zgrana ekipa, która razem z ciastem francuskim tworzy prawdziwe cuda! Te składniki to podstawa naszych pysznych rollsów z ciasta francuskiego. Dodaj jeden roztrzepany jajek do smarowania i jesteś na dobrej drodze do wyjątkowego smakołyku.
Składniki dla 5 porcji:
- Ciasto francuskie - 300 g
- Masło - 30 g
- Cynamon - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Cukier - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Jajko - 1 szt.
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Masło roztop i pozostaw do wystudzenia.
- Cukier wymieszaj z cynamonem.
- Ciasto francuskie rozwałkuj delikatnie i posmaruj roztopionym masłem.
- Wierzch ciasta posyp cukrem z cynamonem.
- Ciasto zwiń w rulon i pokrój na mniejsze kawałki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Następnie na blaszkę ułóż rollsy z zachowaniem odstępów.
- Jajko roztrzep i posmaruj nim każdą bułeczkę.
- Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
- Upieczone rollsy wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Rollsy z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na smaczny deser. Doskonale smakują z dodatkiem kawy lub herbaty.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny