Rolady ze schabu w sosie
Opublikowano: 19.10.2021 r.
Schab wieprzowy, cebula, musztarda, olej rzepakowy i bulion warzywny to główni bohaterowie tego przepisu na rolady ze schabu w sosie. Te składniki stworzą pyszną, soczystą potrawę, idealną na obiad. Dodatek papryki konserwowej i mąki pszennej do sosu sprawi, że danie zyska na smaku oraz konsystencji.
Składniki dla 12 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1500 g
- Cebula - 600 g (3 sztuki)
- Musztarda - 60 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 60 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (3 łyżki)
- Papryka konserwowa (marynowana) - 120 g (4 kawałki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, wykałaczki, sznurek
Przepis krok po kroku
- Schab pokrój na około 2 cm plastry. Rozbij tłuczkiem, posyp pieprzem i solą i obsyp mąką strząsając jej nadmiar.
- Każdy kawałek papryki konserwowej podziel na 3 paski.
- Posmaruj każdy plaster schabu z jednej strony odrobiną musztardy, połóż pasek papryki i zwiń.
- Zabezpiecz mięso wykałaczką lub sznurkiem, by rolady się nie rozpadły.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie podsmaż na łyżce oleju.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na tę samą patelnię wlej pozostały olej, wyłóż rolady i smaż z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.
- Usmażone rolady przełóż do naczynia żaroodpornego z cebulą i wlej bulion.
- Piecz przez 2 godziny w 180 stopniach.
- Podając rolady polej je powstałym w naczyniu żaroodpornym sosem.
Komentarz dietetyka
Jeśli do schabu spożyjecie surówkę ze świeżych lub kiszonych warzyw, to zawarte w mięsie żelazo zostanie lepiej przyswojone przez organizm.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk