Rolady wołowe
Opublikowano: 02.11.2021 r.
Polędwica wołowa, surowy boczek, kiszone ogórki i cebula to kluczowe składniki rolady wołowej, która z pewnością podbije Twoje kubki smakowe. Całość duszona w aromatycznym bulionie wołowym stworzy niezwykle soczyste i bogate w smaku danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwica wołowa - 500 g (5 plastrów)
- Boczek surowy - 50 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Ogórek kiszony - 180 g (3 ogórki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Bulion wołowy - 500 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w plastry i rozbij je tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Na rozbite mięso ułóż boczek pokrojony w plastry, ogórka pokrojonego w słupki i cebulę.
- Zwiń mięso w rulony.
- Mięso zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozpadało.
- Zrazy podsmaż na patelni z obu stron na złoty kolor.
- Następnie zalej bulionem.
- Mięso gotuj, aż będzie miękkie.
- Opcjonalnie sos możesz zaciągnąć mąką.
Komentarz dietetyka
Wołowina czyli czerwone mięso ze względu na dużą ilość tłuszczu nie jest polecane wśród dietetyków, dlatego jeśli chcemy zrobić zdrowszą wersję zrazów warto wykorzystać schab. Roladki będą równie pyszne.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk