Roladki ze schabu z boczkiem

Opublikowano: 30.06.2025 r.
Schab wieprzowy bez kości, soczysty boczek oraz chrupiące ogórki kiszone to kluczowe składniki roladek ze schabu z boczkiem. Delikatne mięso ze schabu i aromatyczny boczek wspaniale komponują się z wyrazistą musztardą i kremową śmietanką, tworząc niezapomnianą, domową ucztę.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 800 g (5 plastrów)
- Boczek wieprzowy bez kości - 100 g (5 plastrów)
- Ogórek kiszony - 300 g (3 sztuki)
- Musztarda - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Schab rozbij delikatnie i dopraw do smaku.
- Posmaruj musztardą, dodaj boczek i plastry ogórków.
- Zawiń schab w rulony i zepnij za pomocą wykałaczek.
- Podsmaż roladki na rozgrzanym oleju i zalej całość śmietaną.
- Duś całość przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
O nadzieniu roladek możesz zadecydować sam.
~ Oliwia Gawron, dietetyk